English version at the end of this post
Zutaten:
- 125g Butter, weich
- 75g brauner Zucker
- 2 Eier
- 350g ungesüßtes Apfelmus
- 225g Mehl (50%Vollkorn, 50% Mehl Typ 405)
- 1 Pck. Backpulver
- 1/2 TL Salz
Zum Servieren: 100g Apfelmus
Muffinformen leicht einfetten oder mit Papierförmchen auslegen.
Backofen auf 200°C vorheizen. Butter und Zucker in einer Schüssel schaumig schlagen. Eier zugeben und kräftig alles durchrühren. Apfelmus zufügen. Mehl, Backpulver und Salz in einer Schüssel mischen und zu der Butter/Eier-Mischung zugeben. Alles nochmal gut durchrühren.
Den Teig in die Formen geben, nur bis zur ca.3/4 der Höhe. In den Backofen auf mittlerer Schiene ca.20-25 Minuten goldbraun backen. Die Muffins auf einem Gitter etwas abkühlen lassen, mit Apfelmus beträufeln und warm servieren.
Kleiner Tipp zum Apfelmus: wer kein ungesüßtes Apfelmus findet, lässt einfach den Zucker weg. Wenn der Teig dadurch nicht fest genug wird, 1-2 EL Mehl hinzugeben.
Ingredients:
- 125g butter, soft
- 75g brown sugar
- 2 eggs
- 350g applesauce without sugar
- 225g flour (50% wholemeal, 50%all-purpose flour)
- 1 satchel baking powder
- 1/2 Tb. salt
For serving: 100g applesauce
Grease muffin tray well or line with paper cups. Preheat the oven to 200°C.
Beat the butter with the sugar in a bowl until it is foamy. Add the eggs and beat everything well. Add the applesauce, mix it further. Mix the flour, the baking powder and the salt in a bowl and pour the mixture to the butter. Mix it all well.
Pour the dough into the muffin trays, not higher than 3/4. Put it in the oven on a middle track. Bake until golden brown for about 20-25 minutes. Remove the muffins and let them cool a bit on a cooling tray. Pour some additional appleauce over the muffins and serve warm.
Tip: if you do not get the applesauce without sugar, leave out the brown sugar. Add some more flour if the dough gets to soft.
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